Hier vind je het laatste nieuws over alles wat met GOAB te maken heeft: van bijeenkomsten tot de laatste beleidsinformatie en van oproepen en aankondigingen tot interessante onderzoeksuitkomsten.
De leidraad ondersteunt leerkrachten, team- en schoolleiders bij het maken van bewuste en onderbouwde keuzes in hun onderwijsaanpak.
Lees verderInclusieve kinderopvang betekent dat álle kinderen, ongeacht hun achtergrond, ontwikkeling of zorgbehoefte, samen kunnen opgroeien, spelen en leren in de reguliere kinderopvang.
Lees verderDe subsidieregeling School en Omgeving speelt een cruciale rol in het bevorderen van kansengelijkheid binnen het onderwijs. Door te investeren in kwalitatieve buitenschoolse activiteiten en te voldoen aan de gestelde randvoorwaarden, kunnen scholen en hun partners een duurzame en inclusieve leeromgeving creëren die bijdraagt aan de brede ontwikkeling van alle leerlingen.
Lees verderWereldwijd wordt voorschoolse educatie erkend als een effectieve manier om jongen kinderen een goede start in het onderwijs te geven. Maar wat zijn precies de effecten? Wat maakt voorschoolse educatie succesvol? En hoe ziet het Nederlandse beleid eruit in vergelijking met internationale ontwikkelingen? Lees het geactualiseerde onderzoek van dit onderwerp.
Lees verderSardes en SEO Economisch Onderzoek hebben een onderzoek uitgevoerd naar het verbeteren van de kansen van jonge kinderen uit kwetsbare maatschappelijke groepen bij de start in het basisonderwijs. Dit onderzoek is opgezet vanwege zorgen over de deelname van doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie en basisschool vanaf vier jaar, en de moeilijk inhaalbare onderwijsachterstanden die hierdoor kunnen ontstaan. Het brengt in kaart welke beleidsmaatregelen het meest kansrijk zijn binnen het Nederlands onderwijssysteem voor het vergroten van onderwijskansen bij doelgroepkinderen.
Lees verderOuderbetrokkenheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Voor gemeenten is aandacht voor ouderbetrokkenheid belangrijk omdat het kan bijdragen aan doelstellingen met betrekking tot gelijke kansen, ontwikkeling van kinderen en het tegengaan van onderwijsachterstanden. GOAB heeft daarom een factsheet ontwikkeld die gemeenten inspireert om samen met onderwijspartners een inclusief ouderbeleid vorm te geven.
Lees verderOp dinsdag 22 april 2025 vindt de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van OWRS plaats bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de uitkomsten van het landelijke onderzoek naar de onderwijsondersteuningsbehoefte van reizigers-, Roma- en Sinti-kinderen.
Lees verderDe internetconsultatie over de wijziging van het Besluit kwaliteit basisvoorwaarden voorschoolse educatie is gestart. Tot en met 19 maart is het mogelijk om te reageren op de voorgestelde aanpassingen.
Lees verderDe middelbare schoolkeuze van kinderen wordt sterk beïnvloed door de sociaaleconomische status van hun ouders, zo blijkt uit het onderzoek Rhythms of Class van Dieuwke Zwier. Dit vergroot de kansenongelijkheid en draagt bij aan segregatie in het onderwijs.
Lees verderGemeenten spelen een belangrijke rol in het bestrijden van achterstanden in het onderwijs. Ze zijn verplicht om jaarlijks overleggen te organiseren met kinderopvanghouders en schoolbesturen over onderwijsachterstanden. Dit overleg over onderwijsachterstanden vindt echter niet altijd plaats en wanneer het wel plaatsvindt, blijven concrete afspraken soms uit. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage Lokale Educatieve Agenda en voor- en vroegschoolse educatie 2023-2024. In dit rapport komt ook de themaverdieping naar doelgroepdefinitie, toeleiding en het bereik van doelgroepkinderen aan bod.
Lees verderVeel gemeenten hebben moeite met het maken van de wettelijk verplichte resultaatafspraken voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Tijdens het webinar Resultaatafspraken VVE op 17 december werden praktijkvoorbeelden besproken om te verkennen hoe deze afspraken beter gemonitord kunnen worden. Het doel: de kwaliteit van VVE verder verbeteren.
Lees verderIn de onderbouw van het basisonderwijs spelen taalontwikkeling en woordenschat een cruciale rol in de verdere schoolcarrière van een kind. Vooral bij kinderen met een taalachterstand is het essentieel om de juiste ondersteuning te bieden. Maar hoe kunnen leerkrachten op een natuurlijke en effectieve manier bijdragen aan deze ontwikkeling?
Lees verderIn 2025 wordt de arbeidsmarkttoelage voor PO- en VO-vestigingen met de grootste onderwijsachterstanden opnieuw toegewezen, gebaseerd op actuele data. Dit biedt kansen voor nieuwe scholen, terwijl bestaande ontvangers mogelijk niet langer in aanmerking komen. De regeling blijft gericht op het aanpakken van onderwijsachterstanden en personeelstekorten in Nederland.
Lees verderEen brugfunctionaris heeft een belangrijke rol in het verbinden van school en thuis, vooral voor leerlingen uit kwetsbare thuissituaties. De brugfunctionaris bouwt een vertrouwensband op met ouders, biedt ondersteuning op het gebied van onderwijs, opvoeding en zorg. Het onderzoek ‘Bruggen tussen school en thuis: ervaren en verwachte effecten van brugfunctionarissen op basisscholen’ geeft een helder beeld van de werkzaamheden van brugfunctionarissen, de ervaren effectiviteit van hun inzet, de kansen en uitdagingen, en de balans tussen kosten en baten van deze rol.
Lees verder‘In het onderwijs mag geen talent verloren gaan en de basisvaardigheden moeten omhoog. Hoe vroeger we achterstanden aanpakken, hoe beter. Zo opent Mariëlle Paul, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Sport, de kamerbrief met beleidsreactie onderzoeken voorschoolse en vroegschoolse educatie (vve). Naast een beleidsreactie, informeert ze de Kamer ook over een aantal voorgenomen wetswijzigingen.
Lees verderIn Nederland hebben nieuwkomerskinderen recht op onderwijs binnen drie maanden na hun aankomst. Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd mogelijk om deze wettelijke termijn te halen. Om dit probleem aan te pakken, trad de Wet Tijdelijke Nieuwkomersvoorzieningen (TNV) in werking. Deze wet is bedoeld om te garanderen dat alle nieuwkomerskinderen snel toegang krijgen tot onderwijs, zelfs wanneer reguliere middelen tekortschieten.
Lees verderDe aandacht voor gelijke kansen in het onderwijs is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2016 heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verschillende maatregelen genomen om kansengelijkheid te bevorderen. Maar wat hebben deze maatregelen tussen 2017 en 2023 bereikt, en wat kan beter? Om dit te onderzoeken, voerde adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) een strategische evaluatie uit.
Lees verderHet CBS heeft het dashboard 'Verwachte onderwijsachterstanden' geüpdatet met nieuwe gegevens. Hier vind je de laatste cijfers over het aantal kinderen dat in jouw gemeente een risico op een onderwijsachterstand hebben.
Lees verderNa de invoering van tijdelijke onderwijsvoorzieningen (tov’s) om Oekraïense leerlingen op te vangen, is het Nederlandse onderwijssysteem nu in een nieuwe fase beland. Sinds augustus 2024 zijn deze voorzieningen beëindigd, en veel leerlingen stromen door naar regulier onderwijs of nieuwkomersvoorzieningen. Maar wat zijn de gevolgen van deze verandering? Hoe verloopt de overgang naar het reguliere onderwijs, en welke obstakels staan Oekraïense leerlingen nog in de weg?
Lees verderDe Onderwijsinspectie heeft een nieuwe podcast gelanceerd die dieper ingaat op het gemeentelijk toezicht op voorschoolse educatie. De podcast biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers, professionals in de kinderopvang, en iedereen die betrokken is bij de voorschoolse sector.
Lees verderUit de Staat van het Onderwijs 2024 blijkt dat de verschillen tussen scholen en opleidingen te groot zijn. Veel scholen en instellingen hebben moeite om de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden op peil te houden. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de inspectie.
Lees verderUit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Nil Horoz (Vrije Universiteit Amsterdam) blijkt dat basisschoolkinderen uit hogere sociale economische gezinnen zich anders ontwikkelen dan hun klasgenoten uit lagere sociale economische gezinnen.
Lees verderOm ervoor te zorgen dat alle partijen tijdens de LEA weten wat de status is van de lopende onderwerpen zoals oab en vve, en waar de verantwoordelijkheden liggen, gebruikt de gemeente Oirschot een LEA-voortgangsdocument.
Lees verderUit het Bestedingsonderzoek Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid 2022 blijkt dat gemeenten steeds meer investeren om de kloof te dichten, vooral via voorschoolse educatie voor peuters.
Lees verder